Hemkomsten

Ställ ner transport­buren på golvet i närheten av kattlådan, öppna buren och ta själv ett steg tillbaka för att låta katten bekanta sig med sitt nya hem i lugn och ro. Begränsa gärna kattens revir till ett eller ett par rum under de första dagarna. Det finns flera anledningar till detta, dels riskerar man inte att katten kommer så långt bort från lådan att den inte hittar dit när det blir dags, dels kan det bli mycket ny miljö att vänja sig vid direkt. Men glöm för all del inte att den lilla kattungen behöver massor av mänsklig kontakt redan från första stund, dock på sina egna villkor! Låt gärna transportburen stå kvar på en plats där katten trivs. Förhoppningsvis blir den ett favorittillhåll och känns inte alls skrämmande den dag man ska ut och åka.

Kattlåda

Kattlådan behöver redan finnas på plats när kattungen kommer hem för första gången, placerad i ett lugnt hörn. Kattungarna är rumsrena vid leverans. Katter har en otroligt stark drift att gräva ner sin avföring. Det innebär att de i stort sett alltid går till lådan utan att man behöver lära dem det. Om lådan har huv så låt den vara av tills kattungen har full koll på var lådan finns och vad den ska användas till. Kattungen är van vid kattsand av märket Everclean och vi rekommenderar den verkligen. Men det går förstås bra med andra sorter, välj någon ni trivs med! Om ni väljer att fortsätta med Everclean så finns det stämpelkort som du/ni kan be om i er zoobutik.

Balkong och utevistelse

Vi säljer enbart innekatter. Det innebär att du som köpare förbinder dig till att hålla din katt inomhus och att aldrig lämna den oövervakad utomhus. Inhägnad “kattgård” med tak fungerar jättebra om katten själv har möjlighet att gå in och ut. Även promenader i sele och koppel fungerar förstås jättebra och är något som vissa katter får stor glädje av.

Om du har balkong ska denna vara skyddad på så vis att katten inte riskerar att ramla ner. Detta är enligt lag:

Om katten vistas ensam på en balkong som finns mer än fem meter över marken, måste balkongen vara försedd med nät eller något annat som gör att katten inte riskerar att ramla ner och skada sig. 

Jordbruksverket (2020)

“Det förstår nog katten” eller “katter har ju så bra balans, den kan balansera på räcket” räcker alltså absolut inte som garanti, utan du måste enligt lag säkra upp balkongen. Observera att myggnät inte räcker, det måste vara ett förstärkt nät som håller för en katt.

Observera att myggnät inte räcker, det måste vara ett förstärkt nät som håller för en katt.

Mat & dryck

Kattungarna ska ha fri tillgång till torrfoder dygnet runt. Det är viktigt att till att börja med ge samma mat som kattungen är van vid. Flytten innebär stor stress för katten och ett samtidigt foderbyte resulterar ofta i dålig mage. Kattungen ska äta foder för kattungar tills den är ca 1 år, gärna längre, Ragdolls växer länge. Det går bra att fasa över kattungen på torrfodret ”Royal Canin Kitten” när den är över 4 månader gammal och när katten blivit 1 år är det dags för vuxenfoder, där vi rekommenderar ”Royal Canin Ragdoll”, några andra foder som våra vuxna katter tycker om hemma hos oss är Royal Canin Digestive, Royal Canin Hair & Skin. Det man måste tänka på är hur just din katt utvecklas, om den behöver bli lite rundare eller om den är för rund, är katten för rund så är det bättre att gå över till ett light-foder. Våra katter får även lite blötmat ibland (lördagsgodis), Royal Canin Baby mouse, Royal Canin Kitten Instinctive mfl. Dessa blötfoder är väldigt bra kattmat så det kan ni gärna ge katten om ni vill!

Vattenskålens placering. Undvik att ha mat och vattenskålar bredvid varandra, det är onaturligt för katten att äta och dricka på samma ställe. Självklart ska skålen stå på ett bra ställe, d.v.s. på ett stadigt underlag och på en lugn plats där katten kan dricka ostört. Ha gärna flera skålar framme på olika platser i hemmet. Glas, keramik och rostfritt material lämpar sig väl till kattskålar. Skålen bör vara bred, gärna minst 15 cm i diameter då man har sett att katter vill ha en stor vattenspegel när de dricker och att de inte vill nudda kanterna med morrhåren.

Kattens mage och ämnesomsättning är känslig. Om du inte läst på om kattens kost och näringsbehov är det bästa att hålla sig till högkvalitativt foder som är speciellt framtaget för katter. Om du ändå vill ge katten något extra, tänk på att:

 • choklad är giftigt för katten
 • lök – eller mat med lök i – ska en katt aldrig äta. I löken finns toxiner som vid högt intag skadar de röda blodkropparna.
 • revbenspjäll och andra ben kan orsaka små benrester som kan fastna i matstrupen och vara livsfarligt
 • russin och vindruvor kan i värsta fall orsaka njurskador.
 • xylitol – som förekommer i en del godis och sockerfria tuggummin. Kan orsaka leverskador.
 • bittermandel (finns i vissa kakor och mandelmassa). För stor mängd kan i värsta fall leda till dödsfall!
 • Julskinka och feta kanter är inte nyttigt för katten.

Transport

Om du transporterar enstaka katter i person­utrymmet i din bil ska du se till att de transporteras på ett säkert sätt. Du kan också transportera katten i kombi­utrymmet på din bil om du har god uppsikt över den under hela transporten. Du måste se till att katten är säkrad vid inbromsning, till exempel genom att använda transportbur. Katten får inte riskera att bli skadad eller lida i samband med transporten. Ditt fordon ska vara lämpligt för att transportera katten. Om du transporterar katten i en bur eller liknande ska den vara utformad och placerad på ett sådant sätt att katten får skugga och god ventilation.

Detta gäller:

 • Under transporten ska katten få vatten minst var sjätte timme. Den ska få foder med högst 24 timmars intervall.
 • Du får inte lämna katten utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att det blir över 25 grader varmt eller under 5 grader kallt.
 • Om transporten tar mer än 6 timmar bör du ha en bur med en sanitetslåda eller motsvarande för uppsamling av urin och avföring.

Du får transportera ett sjukt eller skadat djur till veterinär om transporten är brådskande även om du inte uppfyller kraven. Men det får inte finnas någon risk för att djuret kan lida av transporten. Om du är tveksam till om det är lämpligt att transportera djuret är det bäst om du kontaktar en veterinär.

En bur för transport av katt ska vara anpassad till djurets storlek och ha ett golvutrymme på minst 0,15 m2 per djur. Dessutom ska varje katt ha minst följande utrymme:

Längd = Minst 50 cm
Bredd = Minst 30 cm
Höjd = Minst 35 cm

Aktivering

En klösmöbel inomhus till katten är en god investering då goda klösvanor redan tidigt kan rädda många möbler. Hyllorna blir säkert populära eftersom katter gillar att ligga högt och blicka ut över sina domäner. Skulle katten inte vilja klösa på sitt träd kan man lägga lite katt­mynta, som finns att köpa på zooaffären. Klätter- och klös­möjligheter inne är särskilt viktiga för katter som inte får gå ut. Tänk på att inte köpa en för liten klösmöbel, liten blir stor och katten måste kunna sträcka ut sin långa kropp om den vill när den klöser. Innekatter måste också ges möjligheten att kunna titta ut, så en plats i ett fönster blir säkert ett favorit­tillhåll.

Giftiga växter

Katter gillar inte bara gräs utan tuggar gärna på andra växter också om de får chansen. Men se upp – vissa växter är så giftiga för katten att den drabbas av förgifting och kan dö.

Ställ giftiga växter på en plats där katten inte kan nå dem, eller välj växter som inte är giftiga. Många av våra krukväxter och snittblommor är giftiga eller har irriterande växtsaft. Det är ganska ovanligt att katter blir förgiftade av växter men det förekommer. I värsta fall kan det gå så illa att njurarna tar sådan skada att katten inte överlever. Det är framförallt liljeväxter som kan skada njurarna.

Därför bör du vara lite du försiktig med vilka sorts växter du har hemma om du har en katt som gillar att smaka på blommor och blad. Ställ giftiga växter på en plats där katten inte kan nå dem, eller välj växter som inte är giftiga.

Om katten visar tecken på förgiftning, har ett påverkat allmäntillstånd, dreglar, kräks eller har diarré, kontakta närmaste djursjukhus så de kan ge dig råd. Troligen behöver katten besöka veterinären. Om du misstänker att katten tuggat på en liljeväxt är det extra viktigt att snabbt kontakta din veterinär då liljeväxter kan ge katten bestående njurskador.

Giftiga växter

 • Dracaena arter
 • Julros
 • Julstjärna
 • Kottepalm
 • Korallbär
 • Liljekonvalj
 • Liljeväxter
 • Mistel
 • Oleander
 • Påsklilja (framförallt löken)
 • Änglatrumpet

Mindre giftiga växter

 • Amaryllis
 • Anemon
 • Azalea
 • Iris

Växter med irriterande växtsaft

 • Flitiga Lisa
 • Fredskalla
 • Gullranka
 • Prickblad
 • Rosenkalla

Skötsel

Din Ragdoll kräver inte mycket pälsvård. Men det är bra att kamma den med jämna mellanrum, särskilt viktigt vid fällning. Det är mycket lättare att vänja den vid kamning när den är liten så gör det gärna regelbundet och ofta! På det viset lär sig katten att uppskatta kamningen, som ju blir en trevlig stund av gos. Kam finner ni i butiker med husdjurstillbehör.

Kloklippning är kattungarna vana vid och klorna kommer att vara nyklippta vid leverans. En till två gånger i månaden kan klorna behöva klippas, eller vid behov. Passa på att kontrollera kattens ögon  öron, mun och allmäntillstånd när ni har en kelstund. Hur är hullet? Börjar katten bli lite rund om magen minskar man matportionerna! Övervikt är ett stort hälsoproblem hos våra sällskapsdjur idag och övervikts- och utfodrings­relaterade sjukdomar är en av de allra vanligaste orsakerna till att djur blir sjuka och dör i förtid. Katten ska förstås inte heller vara mager.

Faror i hemmet

I hemmet finns det ett antal saker som kan vara farliga för katten. Det enda sättet att undvika olyckor är att vara medveten om och försöka förebygga olycksriskerna. Tänk på att:

 • aldrig tillåta katten att vara på spisen. Den kan få rejäla brännskador på tassarna
 • öppna spisar, kokande vätskor och levande ljus får aldrig lämnas obevakade
 • papperskassar, plastpåsar och plastkassar kan vara jättespännande gömställen och för bus och lek. Om du låter katten leka i papperskasse – klipp upp/bort handtagen så att de inte blir en strypsnara om katten fastnar. Låt aldrig katten leka med plastpåsar!
 • vassa köksredskap
 • kemikalier
 • elsladdar, som katten kan tugga på
 • små föremål, snören, öronproppar, gummiband, trådar och julgransglitter kan katten svälja med livshotande skador som följd. Alla former av garn eller snöre kan vara livshotande då det riskerar att fastna och “knytas” i tarmen.
 • inte släppa ut katten på högt belägna balkonger och fönsterbräden om de inte är inhägnade eller på annat sätt säkrade
 • ta för vana att se dig för när du slår igen en dörr – katten är oerhört snabb
 • fäll ned toalettlock och håll luckor till ugn, torktumlare, tvätt- och diskmaskin stängda.

Källor

S* Grand Gathinoz
Agria Djurförsäkring
Jordbruksverket