Köpets olika steg

När du köper en Ragdoll från oss förväntar vi oss att det är ett genomtänkt och ytterst långsiktigt beslut. Vi letar efter föralltidhem till våra katter och är måna om att matcha rätt katt med rätt människa. För att det ska bli så tryggt och bra som möjligt, både för dig som köpare och oss som uppfödare, har vi en speciell köpprocess vi följer.

1. Förfrågan

När vi har parning eller kull på gång, informerar vi om det på kattungesidan och när vi har aktuell kull uppdaterar vi även där med nya bilder och status (bokad, tingad etc).

Om du är intresserad av en kattunge från oss är du välkommen att höra av dig! Den första kontakten sker smidigast över mail till info@pixelkatten.com och då vill vi gärna att du berättar lite om dig själv, ev familj, din djurvana, hur du bor och jobbar och ev annan information som kan hjälpa oss få en bild av hur katten skulle få det hos dig.

Kölista

Då vi bara tar 1–2 kullar per år och hittills fått mycket stort intresse för våra kattungar, har vi nu börjat med “kölista”. Det innebär att du kan lämna en förfrågan även när vi inte för närvarande har kull och vi informerar dig då om när nästa kull beräknas och hur många andra som väntar på kattunge från oss. Du får sedan en uppdatering på mail när parning skett samt när kattungarna väl fötts, varpå vi följer köpprocessen som vanligt från steg 2. Om du inte längre behöver stå med på kölistan vill vi gärna att du informerar om det så snart som möjligt så att vi kan ge korrekt information till andra som längtar 🙂

2. Samtal & bokning

Förutsatt att allt känns bra efter vår första kontakt över mail och att vi har en tilltänkt kattunge till dig som ännu inte är bokad, hörs vi för ett lite längre och mer djupgående samtal på telefon. Syftet med samtalet är att reda ut alla eventuella frågetecken kring rasen och kattköpet. Om allt känns bra för båda får du möjlighet att boka kattungen och planera in ett tingningsbesök. Bokningen innebär en muntlig överenskommelse om köp som gäller fram tills dess att tingningsavtalet skrivs.

Så förbereder du dig inför boknings­samtalet:

 • Gör ett allergitest. Vi vill att våra katter flyttar till sina föralltid­hem. En oupptäckt allergi kan ställa till det rejält och det drabbar katten i slutändan som då behöver omplaceras. Har ni inte katt sedan tidigare behöver alla i familjen testas.
 • Förbered eventuella frågor. Vid vårt första samtal på telefon är det ett väldigt bra tillfälle att bombardera oss med frågor! Du kanske har några frågor om rasen, hälsa, flytten, eller något som gör dig osäker på beslutet att skaffa katt. Självklart är du alltid välkommen att höra av dig med frågor, även långt efter det att katten flyttat, men vi vill gärna att de största och mest avgörande fråge­tecknen är utredda innan vi kommer överens om bokning, alltså i god tid före ett eventuellt besök.
 • Var säker på vad du vill. Fundera igenom beslutet och prata med ev familj. Alla ska vara med på spåret. Eftersom en bokning innebär en muntlig överenskommelse om köp som innebär att vi “håller” katten för dig fram till tingning och inte tar emot andra intresseanmälningar, är det viktigt att du känner dig säker på beslutet.

3. Besök & tingning

Om du blivit inbjuden på besök hos oss på Pixelkatten är det du som är först i kö att tinga kattungen du kommit för att hälsa på, och du är den enda som vi har i åtanke för just den kattungen eftersom du tidigare valt att boka den. När tingningsavtalet skrivs blir du garanterad att få köpa kattungen. Besöken sker vanligtvis när kattungen är mellan 5–7 veckors ålder.

Detta händer på tingningsbesöket
Kattungebesök
 • Hälsa på kattungarna. När du/ni kommer börjar vi med att hälsa på kattungarna och framförallt er tilltänkta kattunge. De som inte har tvättat händerna gör det först eftersom kattungar är väldigt infektionskänsliga.
 • Fika och prat. Vi fikar och pratar om allt som kan tänkas dyka upp! Om dig och din familj, er situation, era förväntningar och hur katten kommer få det hos er. Om oss och vårt avelsarbete och era frågor och funderingar om katt, Ragdoll och/eller hemkomsten. Meddela oss gärna i förväg om det finns några allergier!
 • Tingningsavtal och handpenning. När du kommer på kattungebesök vill vi att du är redo att skriva tingningsavtal och lägga Handpenningen på 3000 kr som smidigast betalas med Swish.
 • Tingningspaket. Innan du går hem får du med dig första kattungepaketet som innehåller praktisk information inför hemkomsten.
Ta med barnen

Om du har barn vill vi gärna att de följer med på tingnings­besöket. Tänk på att ett barn som inte redan har katt hemma troligtvis kommer behöva en del hjälp i början för att lära sig hantera djuret rätt. Innan ni kommer hit behöver du därför vara noga med att förklara hur man får och inte får hantera katten – försäkra dig om att ditt barn förstår att katten inte är en leksak och att den har egna känslor och viljor som måste respekteras.

Detta är viktiga regler för såväl vuxna som barn:
Låt katten komma till dig och sätt ner den försiktigt om den försöker komma iväg
Bär inte runt på katten och håll aldrig fast den
• Sitt ner om du håller en kattunge och låt den aldrig hoppa eller trilla ner från något
Hantera katten mjukt och lek försiktigt 
Lek aldrig med händer eller fötter, bara med leksaker

4. Överlåtelse & flytt

Flytten sker normalt mellan 12 och 13 veckors ålder vid ett datum vi kommer överens om vid tingningen, max en vecka efter det att besiktningen är utförd. 

Detta händer på hämtnings­besöket
 • Överlåtelse­avtal skrivs i 2 kopior, ett till dig och ett till oss
 • Ägarändring skrivs i 1 exemplar som vi skickar in till SVERAK
 • Vi försöker hålla hämtnings­besöket till ca 30–40 minuter
 • Du får med dig andra kattungepaketet
 • Du tar med dig kattungen hem i den transportbur du haft med dig
Vi jobbar på den här sektionen

Mer info om överlåtelse, flytt och första tiden hemma kommer inom kort!

Nytt på Pixelkatten

Följ oss på Instagram@pixelrag